AMS-RING

   Het "AMS-RING" circuit werd boven de doopvont gehouden op 24 mei 2003. Het idee rijpte al langer, maar doordat de zolder door mijn zoon en zijn treinverzameling (ook Märklin) werd ingenomen, kwam het er maar niet van. Tot ik dan maar besloot om zelf de handen uit de mouwen te steken en te starten met het opruimen van de nooit voltooide treinbaan (dit tot groot jolijt, maar ook wel wat onbegrip vanwege mijn oudste nakomeling). Het plannetje lag al langer klaar (na wekenlang geëxperimenteer met "Slotman") en deze keer was het de bedoeling om ook eens wat ruimte te maken voor wat landschap, gebouwen en figuren, zeg maar de scenery. Dit zou het dan worden:

De tafel (480 cm x 180 cm) werd helemaal leeggemaakt en daarna beplakt met glasvezelbehang. Zo kreeg ik meteen een totaal nieuw oppervlak om later naar hartelust te beplakken en te beschilderen.

Daarna was het de beurt aan het uitleggen en in elkaar passen van de baanstukken volgens plan. Voor de verhoging werd handig gebruik gemaakt van Märklin raildoosjes (voorlopig toch niet meer nodig) en wat op maat gesneden karton (gratis gekregen van de warme bakker). Uiteraard werd de track daarna uitvoerig getest... en goedgekeurd.

Tijd voor wat anders nu; verandering van spijs doet namelijk eten. Laten we maar eens proberen om eigenhandig een servicebox in elkaar te steken. Het plannetje werd gevonden bij:   http://www.slotters.de/bauen/box/box.html en het karton, wel ja, je merkt het wel, aan één doos heb je net genoeg om twee serviceboxen (plaats voor vier renstallen) te maken. De "bakstenen" (het papier dan toch), werd gevonden op deze site: https://www.freepik.com/textures. Gewoon wat "knippen", "kopiëren" en "plakken" in "Word" en afdrukken en klaar is kees. 

Terug naar de track, tijd nu om eindelijk eens wat werk te maken van de scenery. Ware het niet leuk om eens te werken met slipstroken, ja toch? Een hels karwei, daar heb je heel wat karton (8 mm dik), zwart, wit en rood tekenpapier en enkele emmertjes (kleine dan toch) lijm voor nodig. Oh ja... en heel veel geduld (en een goeie cutter). Het was de bedoeling om zowat heel de baan de doen verzinken in het landschap. Aan de buitenkant van de bocht moesten de zwarte slipstroken komen, aan de binnenkant de rood-witte.

Daarna was het tijd voor het maken van de vangrails (geen overbodige luxe op een tafel als je het mij vraagt). Veiligheid voor alles. Het laatste wat we willen is een wagen die van de tafel afdondert! Materiaal: karton, lijm, een cutter en een heleboel "reclamepanelen" die je zomaar gratis van het net kunt afhalen; kijk hier maar eens: http://www.carrerarennbahn.de/tipps/Bahnen_selbstbauen/Leitplanken/. Vooraleer je de reclamepanelen opplakt, is het toch beter om eerst even het "gras" groen te verven (gewone plakkaatverf of hobbyverf, verkrijgbaar in een grote plasticfles).

Wat het ook altijd goed doet op een vaste baan is wat publiek. Na lang zoeken vond ik op het werelwijde web twee sites waar je wat tribune- en andere achtergronden kunt downloaden, hier zijn de "links": http://www.jaeger-wachtberg.de/Tribuene.htm en http://www.slotters.de/ (klikken op "download"). Bijkomend voordeel van deze achtergronden is dat ze uit de baan vliegende auto's beletten van de tafel te ketsen.

Zover zijn we nu (18.06.03), maar de baan is nog niet klaar. Er moet nog heel wat scenery (gebouwen) bijkomen. Hiervoor heb ik al het een en ander gedownload op deze sites: http://www.carrera4fun.de/ en http://www.132er.de/. Het vervolg krijgt u van zodra ik klaar ben.

    We schrijven begin augustus 2003 als de scenery bijna compleet is (er moeten nog wat "volk" bijkomen). Alle gebouwen werden gemaakt van karton en fotopapier (zie beide "Links" hierboven), behalve de originele carreratribune.
    Ook de "Dunloptoren" is niet van plastic. Dankzij "Michael Jung" en een uiterst vriendelijke persoon ("Michael", from Berlin) van het "DSCF" (scande alle onderdelen netjes in, gaf de correcte maten op en stuurde alles door), kon ik dit schitterende bouwwerk namaken. Er volgt nog een aparte reeks fotootjes van dit project.

Het bouwen van de Dunloptoren (artikelnummer 1550) was een project dat al langer op stapel stond, maar het leek er wel nooit van te komen; moeilijk verkrijgbaar en als er dan toch eens eentje voorbijkwam op Ebay, was de eindafrekening telkens te hoog (zowat 100 euro). Tot ik van Michael Jung (die dezelfde plannen had) te horen kreeg dat hij via het "DSCF" (het Duitse Slotcarforum) in contact gekomen was met een andere Michael (from Berlin) die bereid was alle stukken in te scannen (tot het bouwplannetje toe en met de juiste afmetingen op een Excelblad er nog eens bovenop).
    Een tijdje later kreeg ik inderdaad via de elektronische brievenbus de beloofde scans. Daarna was het zoeken naar het juiste bouwmateriaal (karton). Ik zocht en vond in een modelbouwwinkel het gepaste materiaal (modelbouwkarton met een dikte van 5 mm). Dat is wit stevig karton, met een dun laagje piepschuim tussen, ideaal om in te snijden dus. De scans werden in "Word"bladen ingevoegd en op de juiste maat vergroot (of verkleind), waarna ze afgedrukt werden op "HP Premium Photopaper Glossy". De scans werden uitgesneden, het modelbouwkarton eveneens en daarna kon het plakken beginnen. Ik ben er toch wel enkele uren zoet mee geweest, maar het resultaat mag gezien worden, hoop ik?